Scholenkoffer

 • Guy Verrezen, directeur VBO De Knipoog

  De koffer bracht veel sfeer !

 • meester Guy, basisschool De Kriebel

  De workshops zijn origineel !

 • Juf Greet, basisschool Luchtballon

  Alle materiaal is in de koffer aanwezig !

 • juf Ingrid, basisschool De Luchtballon

  De koffer geeft een bredere kijk op de wereld !

 • Juf Dorien, kleuterschool De Kriebel

  onze kindjes waanden zich echt in Afrika !

 • Directeur Ruben basisschool Toermalijn

  Onze kinderen leerden koffie waarderen door deel te nemen aan een heuse koffieceremonie.

Scholenkoffer

Na door Ethiopië te hebben gereisd begon het bij de leerkrachten uit ons team serieus te kriebelen om alle opgedane ervaringen te delen met de kinderen op school. Alle info en verzameld materiaal hebben we gebundeld en verwerkt tot een educatieve koffer voor het basisonderwijs. De koffer biedt een gevarieerd programma waarmee een volledige schooldag kan gevuld worden. Een vaak gehoorde opmerking in de scholen was dat er jammer genoeg geen educatief programma voor kleuters was. Dit euvel is inmiddels verholpen ! Met de hulp van enkele enthousiaste kleuterjuffen uit Olen is er nu ook een kleuterkoffer ter beschikking boordevol materiaal waarmee kleuterleerkrachten hun klas kunnen omtoveren tot een stukje Ethiopië op maat van de kinderen !

KOFFER BASISSCHOOL

De dag start met een virtuele vlucht richting Bole International Airport, Addis Abeba.

Na een strenge ticketcontrole nemen alle kinderen plaats in het 'vliegtuig'. Twee charmante stewardessen tonen de veiligheidsinstructies en tijdens de vlucht bekijken de passagiers een innemende reportage over Ethiopië. Net voor de landing gluren we door de raampjes en krijgen we - op de tonen van ons sterrenlied - een impressie van de schoonheid van het land.

Met 'De Drie Wijzen' wordt iedereen uitgenodigd voor een groepsspel.

Naar analogie van het hilarische tv-programma uit de jaren tachtig 'De Drie Wijzen', tonen we een verzameling Ethiopische voorwerpen.  Een driekoppig panel van leerkrachten meent te weten waarvoor elk voorwerp dient en probeert het publiek ( de leerlingen)  van zijn/haar grote gelijk te overtuigen. Alle materialen, teksten en foto's zijn in de koffer voorhanden, maar er is zeker ruimte voor originele en persoonlojke improvisatie waar de leerkrachten zich van hun meest overtuigende en grappige kant kunnen tonen. 

Werkwinkels zorgen voor een creatieve uitdaging.

De leskoffer bevat twaalf werkwinkels, vier voor elke graad.  Ze behandelen typische elementen uit de Ethioische geschiedenis, kunst en cultuur. De doe-opdrachten zijn per leftijd op maat gesneden. Elke werkwinkel wordt ingeleid met een verhaal, film, kamishibai.... en spoort de leerlingen aan daarna zelf creatief aan de slag te gaan met het aangestipte onderwerp. Leerlingen kruipen in de huid van Ethiopische muurschilders, nemen deel aan overgangsrites bij oerstammen of ervaren een heuse koffieceremonie.  Als archeologen kunnen ze in de vulkanische grond op zoek gaan naar resten van de eerste mens.  Ook de andere kant van de medaille kan hen te beurt vallen: het leven als een straatkind....

Op het einde van de dag tonen de leerlingen hun creaties aan elkaar en delen ze hun ervaringen.  Er wordt gezongen en gedanst door de hele school.  Een absoluut hoogtepunt !

Bij elke werkwinkel bieden we al het nodige didactische materiaal aan en zorgen we voor een volledig uitgewerkte handleiding voor de leerkrachten.

Voor elke werkwinkel zijn de leerplandoelen uitgewerkt.

 

KOFFER KLEUTERSCHOOL

De koffer bevat traditionele klederdracht, typische voorwerpen uit het dagelijks leven, volksverhalen, foto- en filmmateriaal, liedjes,  themapuzzels, opblaasbare wereldbol, speelmat, vlaggen, map met ideeën...kortom meer dan genoeg materiaal om enkele dagen "op reis" te gaan.

 

 

 

koffer basisschool

Bij de uitwerking van de koffer hebben we er speciaal op toegezien dat alle nodige materiaal in de koffer aanwezig is zodat leerkrachten bij gebruik reeds van deze zorg verlost zijn.

Interesse in onze koffer ?

Wil je graag uitgebreider kennis maken met onze koffer ?  Wij komen graag vrijblijvend de werking en de mogelijkheden ervan toelichten op school.